Fiber

Samtliga inlägg är införda av Anders Berglund Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

19-09-08
Sända stora filer? Då är Google Drive och Firefox Send användbara. Firefox Monitor är ett program som varnar dig för dataintrång! Om du är registrerad får du varningar om din epostadress visar ett nytt intrång. Så här ser infot ut om mina mest använda mail- adresser!

19-09-06
Omkring 40.000 svenskar har fått sitt webbsurfande avlyssnat och sålt i jättelika databaser. Spionkod i programtillägg till webbläsarna Chrome och Firefox har i deltalj kartlagt vilka sidor människor besöker och skickar historiken vidare!

Så här stoppar du din dator från att läcka surfdata!
Webbläsarer Chrome: På adressen chrome://extensions kan du få fram en lista över alla tillägg du har intallerade i webbläsaren. För varje tillägg finns en "Info-knapp". Klicka på den för mer information.Känner du dig osäker kan du radera tillägget.

Webbläsaren Firefox: På adressen about:addons kan du få fram en lista över alla tillägg som du har installerade i din webbläsare. Tilläggsprogram utvecklas i regel av tredjepartsföretag, separata från företagen bakom webbläsarna. Tillägsprogrammen stoppas varken av krypterade anslutningar, som när webbadressen börjar med "htpps", eller av att sidor skyddas med lösenord eller bank-id.

19-08-23
För att till ett mer bekvämt pris kunna få upp hastigheten i fibern där den ligger lågt är ett tips att köpa en repeater. I mitt fall från Netgear hos Clas Ohlson och koppla in den på eluttaget. Med de ställbara antenner som finns på routern och repeatern kan man med sin smartphone och Appen Wifi Analyzer se hur den optimala signalen med antenner ska ställas alternativt hur datorn placeras. Där kan man även se vilka andra WiFi nätverk som  finns inom räckhåll. Kör de på samma kanal kan en löstning vara att byta till en kanal som är minst belastad. Detta kräver åtgärder i routern och  Själv satte jag in repeatern i ett annat eluttag och anslöt även med en kortare TP-kabel från repeatern till datorn. Då ökade hastigheten med 3 ggr. Netgears repeater kostar ett par hundra och priset på datakabeln är försumbar. Att köpa en effektivare router än den som levereras av Telia kan bli relativt dyrbart om man behöver en högklassig sådan. Dessutom kan man inte vara säker på att det hjälper. Hur nätverkskort och antenner sitter i datorn och kvalitén på dessa kan ha avgörande betydelse. Därför i mitt fall var en LAN-kabel ett bra alternativ. Ett annat alternativ är ett så kallat mesh nätverk från exempelvis hos Kjell & Company (www.kjell.com) eller hos Webhallen (www.webhallen.com). Där finns bl a från TP Link Deco, men då hamnar man på andra summor. Till sist har 2.4 GHz bandet bätte räckvid än 5 GHz.

19-08-22
Med en laptop med inbyggd kamera kan det kännas osäkert om kameran är uppkopplad och kan användas otillbörligt. Har du Windows 10 kan du gå in på "Inställningar/Sekretess och stäng av kameran när du själv inte använder den.

19-08-20
Att handla på nätet kan stundtals kännas osäkert. Speciellt när personnummer ska anges. Många sidor har inte SSL- cerifikat installerat vilket möjliggör avlyssning av trafiken fram till den server där hemsidan ligger på. Klarna där många använder för att få betalt för beställda varor har möjligheten att säkra sin betalning med användning av mobilt Bank-ID. Dock kräver det att man manuellt aktiverar den extra säkerheten. Ett annat är att ha ett virusskydd som exempelvis F-secure där man med det tillägg som är gratis skapar en så kallad VPN-tunnel med F-secure Freedome. Där "gömmer" man sin IP-adress. Där kan man även ange IP-adress kopplat till andra länder. Kan vara användbart vid vissa streaming-tjänster eller när man själv är utomlands och vill kolla TV4 Play/SVT Play. VPN-tunneln kan dock sacka ned hastigheten på nätet något!

18-08-o2
De som använder webbläsaren Google Chrome med en senare version kan råka ut för ett meddelande vid webbadressen att sidan ej är säker. Vad det i första hand betyder är att sidan ej kopplats till ett så kallat SSL certifikat. Så länge som inte känsligt material förs över som exempelvis ta emot kortbetalningar kan man med "normal försiktighet" besöka sidor. Det som man bör vara uppmärksam på är länkar och e-postbilagor. Med normal försiktighet bör man även ha ett säkerhetsprogram igång.  Att logga in på www.hasjogarden.se eller www.hasjo.se ska inte innebära att elak kod laddas ned trots att en varning om att sidan ej är säker.. När det gäller www.hasjo.se kommer det inom kort ett SSL certifikat att kopplas på. Den senaste versionen av Chrome är 68.0.3440.84 (64-bit). Känner man sig inte bekväm med detta kan annars en annan webbläsare som Firefox eller Safari användas. Övriga vanliga webläsare som kan väljas är Microsoft Edge respektive norska Opera.
 
18-07-31
När datorn känns långsam kan en av orsakerna vara att hårddisken börjar bli full. Andra orsaker kan vara att primärminnet /arbetsminnet är för litet där orsaken att datorn arbetar även med andra applikationer. Extra minne finns att köpa, men se till att du då får det som passar i datorn. Om du inte är bekant med förfarandet så lämna in datorn till köpstället för att utföra installationen. Öppna enbart de program och appar du för tillfället har behov av. Om det är brist på disken kan alternativen vara att ersätta nuvarande med en ny större med snabbare rotationshastighet. Att byta till en SSD disk som largra data utan rörliga delar gör den för normalanvändaren inte snabbare. Det finns även begränsningar hur många gånger man kan skriva över data på en SSD disk, men det lär man inte som amatör råka ut för.
Jobbar man mycket mot hårddisken, läser/lagrar, kan en SSD disk vara rätt val. Själv skulle jag välja en traditionell SATA-disk. Att överföra program och operativsystem till en ny hårddisk hör normalt till den högre skolan. I en stationär dator finns normalt utrymme för åtminstone två hårddiskar. Då kan du behöva pilla i datorns startprogram, BIOS. samt flytta om kablar på moderkortet.
 
18-07-20
När uppkopplingen mot en router inte ger önskad hastighet  p g a att själv routen sackar ned hastigheten, antenn(erna) står fel, väggar, möbler som skymmer antennen till nätverkskortet sitter på moderkortet i datorlådan eller i skärmen på desktoppen där den bärbara datorn  kanske behöver vridas en aning.. När allt sådant är åtgärdat kan nästa steg vara att skaffa ett USB-nätverkskort hos exempelvis hos Kjell & Company eller ett Extenderkort hos Clas Ohlson. Extenderkortet pluggas in i en väggkontakt. Den har hos mig 2 antenner. Den kopplas ihop med routern
r. Själv satte jag upp en sådan och fick den dubbla hastigheten. Båda lösningarna kostar ungefär lika mycket, mellan 600:--700:-. Extenderkortet jag har kommer från Netgear och routern är en Dovado. Den hanterar både 2.4 GHz och 5 Ghz. Även Extendern hanterar Dual band. Dock är det inte säkert att nätverkskortet i datorn gör det. Så då får 2.4 duga. 2.4 är normalt bättre om du har väggar eller andra hinder från routern till PC:n. Att välja routerfabrikat kan vara knepigt. Dock brukar ASUS och Netgear får bra betyg. De som ligger i spannen 2500:--3000 har ofta en snabb (a) USB3 port (ar). Har QoS (quality of Service) där du själv kan prioritera din trafik. Fler uttag för LAN. Ska du koppla upp en kamera via LAN så tänk på att det finns sådana som strömförsörjs via nätverkskabeln och alltså inte behöver någon eladapter. Tekniken kallas POE (power over Ethernat) Den som vill grotta ned sig  i frågan kan se på denna länk: Kjell
 
 
 
18-06-08
Info från Eddie Backlund
Grävningarna är klara och all slang är i backen. alla luftledningar klara, tror att det bara är en del av Övsjö som inte är fiberblåst. I Håsjö saknas det fiber in till teknikstation från brunnen någon meter utanför. Sedan kan det vara någon svetsning som inte är gjord till någon fastighet.


18-07-12
Info från Eddie Backlund
De senaste som jag lyckats få info om är att Telia inte hade beställt utrustning till teknikstationen i Valla på grund av att den ska ha funnits med på en rivningslista. Kopparnätet ska ju rivas och där fanns ju stationen med naturligtvis. Som jag förstått det nu så har man börjat prata med varandra på Telia och detta inte ska vara något problem längre. Men det händer ju troligtvis ingenting förän efter semestern. All grävning är klar och all slang är i backen i hela systemet. De som inte är blåst fiber, är delar av Övsjö. Det ska även vara svårt att få tag på fiber, stor bristvara tydligen. Det bör ju bli ett byggmöte med Eltel efter semestern där dom får redogöra för vilken tidplan som gäller för färdigställande av hela nätet. Men Håsjö bör ju gå att koppla in ganska snart, bara Telia gjort det dom ska.